Поради постъпила информация от РЗИ Варна и отчетен  съществен ръст

...
Поради постъпила информация от РЗИ Варна и отчетен  съществен ръст
Коментари Харесай

Голям брой на заболели от варицела, РЗИ завишава мерките в детските заведения и училищата

Поради постъпила информация от РЗИ Варна и отчетен  значителен растеж на случаите на скарлатина и варицела, най-вече измежду деца на възраст 1-4 и 5-9 година е наложително  да се насочи вниманието на медицинските експерти в детски градини и учебни заведения за прецизно съблюдаване на условието за осъществяване на утринен филтър в обслужваните от тях детски и училищен колективи и недопускане на деца с забележими недоволства на остро инфекциозно заболяване. Това оповестиха от Областна администрация -Варна за ДНЕС+.

За справяне с епидемиологичното разпространяване на заразните болести е належащо да се подхващат и следните дейности във връзка с стерилизация на повърхностите и проветряване в детските и образователни заведения: 

- Провеждане на всекидневно най-малко двукратно влажно разчистване и стерилизация на всички пространства (занимални, спални, образователни кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници, коридори и т.н.) и сериозни точки в тях – подове, маси, дръжки на порти,

парапети, уреди за работа и игра, образователни принадлежности (мишки, клавиатури, микроскопи, принадлежности в работилниците и други сходни пособия), тоалетни чинии, умивалници, кранове и други, а на санитарните пространства неколкократно всекидневно измиване и дезинфекция;

- Стриктно съблюдаване на условията за осъществяване на стерилизация на гърнетата на децата от яслените групи, като се употребява обособена престилка и след обслужване на всяко дете помощник-възпитателите наложително измиват и дезинфекцират ръцете си.

- Провеждане на стерилизация на приборите и съдовете за хранене след всяка приложимост. Трапезната посуда и приборите за хранене се подлагат на разчистване и химиотермодезинфекция след всяка приложимост.

Дезинфекцията се прави с позволени от Министерството на здравеопазването за стартиране на пазара биоцидни препарати, които са включени в Регистъра на биоцидите, за които има издадено позволение за даване на пазара по реда на Закона за отбрана от нездравословното влияние на химичните вещество и смеси, оповестен на електронната страница на Министерството на здравеопазването.

Дезинфектантите, които се употребяват следва да са с бактерицидно и вирусоцидно деяние или отчасти вирусоцидно (вируси с обвивка) деяние и да са позволени от Министерство на здравеопазването, видно от издадено позволение за даване на пазара, вписано в Регистъра на биоцидите.

В взаимозависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите би трябвало да бъдат позволени за Продуктов вид 2 „ Дезинфектанти и алгициди, които не са предопределени за директна приложимост върху хора или животни “ и/или за Продуктов вид 4 „ Област на приложимост, обвързвана с храни и фуражи “.

При стерилизация с биоциди, съдържащи хлор, се ползват защитни ограничения за попречване неподходящото влияние на отделящия се във въздуха хлор - проветряване, при нужда избърсване и изплакване на дезинфекцираните повърхности и предмети.

В детските заведения:

- Ежедневно измиване с вода и сапун на играчки, маси и столове. Използват се единствено играчки, които разрешават измиване.

- Провеждане на най-малко двукратно на ден проветряване на пространствата за 30 минути в неявяване на децата (преди идването им и след обяд). Проветряване на всички пространства постоянно (до 5 мин на всеки астрономически час в работния ден).

- Ежедневно изтупване на спалното долни дрехи, ежеседмично на завивките и килимите и ежемесечно на дюшеците (матраците).

- Провеждане на термодезинфекция на спалното долни дрехи при всяко изпиране и следващо изглаждане с гореща ютия.

В учебните заведения:

- Освен посоченото нагоре, осъществяване на разчистване и стерилизация и сред двете смени.

- Проветряване на образователните стаи по време на всяко междучасие и/или по-често в сходство с метеорологичните условия.

- Провеждане на разчистване и стерилизация на учебните рейсове преди първия курс, а след това след всеки курс.

С цел усилване на персоналната хигиена на децата и личния състав е належащо да се основат подобаващи условия за измиване на ръце посредством обезпечаване на течаща топла вода, течен сапун и еднократни средства за подсушаване, във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните в детските градини и в учебните заведения, в които по опция и обезпечаване на тоалетна хартия..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР